LAPPLAND HALL OF FAME

VILHELMINA

 

1978 Lisa Johansson

(Konstnärinna växtfärgade ulltavlor), författare till böckerna SALTLAKE OCH BLODVÄLLING, ENSAM PÅ TORPET, HYLLNINGSDIKTER, VÄXTFÄRGNINGS RECEPTBOK m m.

 

Lisa Johansson

Lisa Johansson (1894-1982), författare, konstnär och kulturarbetare, föddes i Idvattnet. Hon var s k meddelare till ULMA (folklivsarkiv i Uppsala) och har i flera tusen handskrivna blad berättat om gamla traditioner i länet och om sitt eget hårda men händelserika liv. 1968 publicerade hon sin dokumentära berättelse Saltlake och blodvälling, en skildring om stora umbäranden. Boken väckte stor uppmärksamhet. Dessförinnan, 1961, hade hon publicerat den självbiografiska romanen Ensam på torpet.


Till hennes dokumentära gärning ingår även insamlandet och bearbetandet av över 400 växtfärgningsrecept. Några av dessa hade hon fått i arv av sin egen mormor. Av egenhändigt växtfärgad ull skapade hon också visuella bilder, s k ulltavlor. Förutom ull använde hon sig även av andra naturmaterial i sina verk såsom näver och mossa. I Västerbottens museums samlingar har vi två av hennes verk: Nybyggarens jordafärd samt Fjällandskap.

Från mitten av 1940-talet och tjugo år framåt, förestod hon museet i Vilhelmina, där det också finns några tavlor av henne.Sök I Västerbottens museums databas efter Lisas tavlor och växtfärgade garner!

 

Att göra ulltavlor i kardad ull är en gammal teknik som ursprungligen kommer från Norrland. Den person som började göra ulltavlor i kardad ull hette Lisa Johansson.

Då jag inte lyckats hitta några kurser i ämnet är jag självlärd. På en bas av kardad vit ull byggs motivet upp med färgad ull, lite silke och olika naturprodukter

 

E

En samling av Lisa Johansson-Sandbergs dikter finns i häftet BEGYNNELSENS VILHELMINA. Den finns att köpa hos Benny Wahlquist Bergbacka.